YouTubeで学ぶ英語:(54) 炊飯器でケーキを焼こう!

YouTubeの「簡単なライスクッカーのケーキレシピ:私はなぜ私の炊飯器で焼くのか 」=Life Of Pangチャンネルより

この頃筆者がはまっていることのひとつが、炊飯器ケーキ作りです。YouTubeにも、炊飯器:rice cooker でケーキやパンを作る動画がたくさんアップされていました。英語を勉強しながら美味しいケーキを焼いてみませんか?

YouTubeの「簡単なライスクッカーのケーキレシピ:私はなぜ私の炊飯器で焼くのか 」=Life Of Pangチャンネルより

YouTubeの「簡単なライスクッカーのケーキレシピ:私はなぜ私の炊飯器で焼くのか 」=Life Of Pangチャンネルより

ただただ、材料を混ぜていくだけの簡単な作り方。最初は何から始めていますか? 順番にボールに加えていく材料の名前を書き取ってください。

Let’s just mash a (      1        )  and you don’t want it too mushy….Yeah, just don’t mash it too much. Just break it down like this.
 
Let’s start out with 8 table spoon of softened (     2       ), which is about half a cup.  I did soften this in the microwave.  And then mix in….
 
Now I substitute one half cup of (      3        )  And with my (       3       ) here,  I usually like to put  (     3      ) in my tea and so I usually add some (         4           ) inside it, too.
 
Let’s mix that up.  To this, we’ll add two (     5     )  and then three ripe  (      1        ) that’s mashed.  Let’s go ahead and add those.
 
Mix that well, keep consistency and then let’s go ahead and add dry ingredients.
 
Half teaspoon of (     6      ) (       7       )
 
Now it did ask for half a cup of (       8        ) but I’m doing a full cup of (       8        ) and (        9          ) mixture.
 
And then a cup of  (       10      ), chopped  (       10      ) As you can see, it’s really, really easy to make.
 
All right,  and that is our (      11        ) and we’re ready to bake.

バナナをつぶしていきましょう。あまりどろどろにしたくないなら、そうですね、つぶし過ぎないように。これくらいの感じでいいでしょう。まず柔らかくした大さじ8杯分のバター、つまり半カップ分のバターを用意します。私は電子レンジで柔らかくしました。それからそこに混ぜるのは…さて、私は、自分のお茶にハチミツを入れるのが好きなので(砂糖の)代わりにハチミツを入れます。それからシナモンも入れています。全体を混ぜ合わせます。ここに、卵を2個と熟れたバナナをつぶして3本加えます。どんどん入れてください。一定のリズムでよく混ぜていきましょう。それから粉を入れます。小さじ半分のバニラエッセンスを入れましょう。レーズン半分となっていますが、私はレーズンとクランベリーを混ぜたものを1カップ入れます。それから砕いたクルミを1カップ加えて。見ての通り、本当にすごく簡単なんです。さあ、これで生地が出来ました。あとは焼くばかりです。

材料を全部混ぜ合わせて、ケーキの生地が出来たら、普通はオーブンに入れて焼きますよね。でも、今回登場するのは炊飯器=rice cooker なのです。どれくらいの時間調理すると言っていますか? (  )の中を書き取ってください。

And guess what ? We’re baking it in a rice cooker. (    12   )  a rice cooker, let’s pour in our batter.

Plug it up and time to just plug in a rice cooker. And go for a first cook. This will go into a cook for about five minutes and they will turn off and go into a (    13    ) state.  And this is where you just have to let the rice cooker sit in that (    13    ) state for about 15-20 minutes.

Come back and press that cook button again. The reason it does that is because with a rice cooker, it requires a lot of (    14    ) in order to keep cooking. And so with baking it, it doesn’t have a lot of (    14    ) so it keeps turning off. And that’s fine. We’re kind of slowly baking our cake in that (    13    ) state, anyway. I usually check about the third or fourth cook cycle. You don’t wanna open your rice cooker too often because then you’re releasing all the (    13    ) air out of there that is cooking your cake.

And for me, I keep forgetting to come back. So what I’ve done is…I pretty much put a (    15    ) on for about 20 minutes…And when the alarm goes off, I come back and just push this cook button again.

And while this is cooking, let me explain to you as to why I use my rice cooker to bake instead of an (    16    ).

さあ、これからどうなると思います? 実は炊飯器を使ってケーキを焼くんです。炊飯器にオイルをスプレーして、生地を流し入れます。電源を入れ、炊飯器のスイッチを入れましょう。一回目の炊飯スイッチです。これで5分炊いたらスイッチが切れて、保温モードになります。15分から20分、保温モードにしておきましょう。それから、もう一度炊飯ボタンを押します。炊飯器で炊くときには水分がたくさん要るので、ケーキの生地には水分が少ないから、炊飯スイッチが切れてしまうわけです。でも大丈夫。私は3回から4回、炊飯のスイッチを入れます。炊飯器の蓋は開けないようにしてください。蓋を開けてしまうと、温かい空気が逃げてしまうのでケーキがうまく焼けないのです。私はよく、ボタンを押すのを忘れてしまうので、20分後にタイマーが鳴るようにしています。タイマーが鳴ったら、戻ってきてスイッチを入れます。焼けるのを待つ間、なぜ私は、オーブンではなく炊飯器を使ってケーキを焼くのかを説明しますね。

ケーキを焼くと言えばオーブンという常識を覆す、失敗の少ない簡単な炊飯器ケーキ作り。誰でも出来ます。そして、美味しいです。英語の聴き取りをしながら、ぜひお試しください。

※アイデアニュース有料会員限定部分には、聴き取りの答えと解説、動画の残りの部分の紹介、筆者おすすめのレシピを掲載しています。ぜひご利用ください。質問もお待ちしています。

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聴き取りの答えと解説

動画の後半部分

炊飯器ケーキおすすめレシピ

<関連リンク>

●Life of Pang  YouTubeチャンネル ⇒
https://www.youtube.com/channel/UCrW_AGd77slOZRIlnk9_Hnw

*pang  (名)痛み、苦しみ:イライラしたり、腹立たしかったり、うまくいかないことがあってこそ、人生は面白く興味深くなるというコンセプトのYouTubeチャンネルが Life of Pang です。

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■聴き取りの答えと解説

Let’s just mash a banana  and you don’t want it too mushy….Yeah, just don’t mash it too much. Just break it down like this. Let’s start out with 8 table spoons of softened butter, which is about half a cup.  I did soften this in the microwave.  And then mix in….Now I substitute one half cup of honey and with my honey here,  I usually like to put  honey in my tea and so I usually add some cinnamon inside it, too. Let’s mix that up.  To this, we’ll add two eggs and then three ripe bananas that’s mashed.  Let’s go ahead and add those. Mix that well, keeping consistency and then let’s go ahead and add dry ingredients. Half tea spoon of vanilla extract. Now it did ask for half a cup of raisin but I’m doing a full cup of  raisin and cranberry mixture. And then a cup of  walnuts, chopped walnuts.  As you can see, it’s really, really easy to make. All right,  and that is our batter and we’re ready to bake.

    1. 1.banana バナナ
    1. 2.butter(不可算名詞)バター
    1. 3.honey(不可算名詞)ハチミツ
    1. 4.cinnamon(不可算名詞)シナモン
    1. 5.eggs 卵
    1. 6.vanilla (不可算名詞)バニラ
    1. 7.extract  抽出物、エキス、エッセンス
    1. 8.raisin(不可算名詞)干しぶどう、レーズン
    1. 9.cranberry  クランベリー、コケモモ
    1. 10.walnuts クルミ
  1. 11.batter(不可算名詞)小麦粉、卵、牛乳などを混ぜ合わせたもの、生地、ケーキやてんぷらの衣

And guess what ? We’re baking it in a rice cooker. Spray a rice cooker, let’s pour in our batter. Plug it up and time to just plug in a rice cooker. And go for a first cook. This will go into a cook for about five minutes and they will turn off and go into a warm state.  And this is where you just have to let the rice cooker sit in that warm state for about 15-20 minutes. Come back and press that cook button again. The reason it does that is because with a rice cooker, it requires a lot of liquid in order to keep cooking. And so with baking it, it doesn’t have a lot of liquid so it keeps turning off. And that’s fine. We’re kind of slowly baking our cake in that warm state, anyway. I usually check about the third or fourth cook cycle. You don’t wanna open your rice cooker too often because then you’re releasing all the warm air out of there that is cooking your cake. And for me, I keep forgetting to come back. So what I’ve done is…I pretty much put a timer on for about 20 minutes…And when the alarm goes off, I come back and just push this cook button again. And while this is cooking, let me explain to you as to why I use my rice cooker to bake instead of an oven.

    1. 12.spray (動)スプレーをかける、噴霧する
    1. 13.warm(形)温かい、暖かい
    1. 14.liquid(名)液体、水分
    1. 15.timer(名)タイマー、ストップウオッチ
  1. 16.oven(名)オーブン

動画の後半部分

タイの平均的な台所は小さくてオーブンがないので、ケーキを焼こうとすると新しく買わないといけないから、炊飯器を使っているという説明でした。いい香りがしてきたら炊飯器の蓋を開けて、焼き具合を見ます。その時、お箸を使っているのも、アジア的でしたね。しっとりした焼き上がりはsuper moist と表現していました。よく使う言葉なので、覚えておきましょう。

炊飯器ケーキおすすめレシピ

筆者が作っているバナナケーキのレシピです。

■材料

バナナ2本

卵2個

ホットケーキの素200g

砂糖小さじ5杯

ミルク50㏄

サラダオイル小さじ2杯

レーズン半カップ

ミックスナッツ適量

ブルーベリー適量

■作り方

動画と同じように、ボールにどんどん入れて混ぜていくだけの作り方です。違うのは、私は卵は黄身と白身に分けて、白身の方はしっかり泡立てて入れるということと、炊飯器にはバターを塗っているということくらいです。ナッツやベリー類は、好きなものを好きなだけ入れて大丈夫です。

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